Animal Rendering - Destructie Column part 16
Please scroll down for the English version
Please scroll down for the English version
Het ontstaan van het
“hart” van de destructie
In de zeventiende en
achttiende eeuw deden Papin en Pasteur vindingen, die een definitieve doorbraak
zouden vormen voor nieuwe verwerkingsmethoden voor kadavers en dergelijke. Zij
werden voortaan niet alleen meer onschadelijk gemaakt maar konden meteen ook
worden omgezet in nuttige producten.
Met de vindingen van Papin
en Pasteur is de destructieautoclaaf of “rendering cooker” geboren: het met
verzadigde stoom onder druk onschadelijk maken en doen uiteenvallen van kadavers
en ander dierlijk afval.
Hoe zat dat?
Rond 1850 ontdekte Louis
Pasteur dat rotting, bederf en diverse ziekten werden veroorzaakt door
bacteriën en dat koken in water niet alleen rot en bederf stopt maar ook de
ziektekiemen doodde. Het proces van kortstondige verhitting van een product
waarbij de schadelijke bacterien worden vernietigd, zonder het product zelf te
beschadigen is met de naam “pasteuriseren” dan ook naar hem vernoemd.
Dankzij het werk van Pasteur en doordat kadavers en dergelijke zelf al voor 75% uit water bestaan, ontdekte men dat zij alleen al door een hittebehandeling onschadelijk werden gemaakt. Het was dus niet persé nodig ze te verbranden.
Dankzij het werk van Pasteur en doordat kadavers en dergelijke zelf al voor 75% uit water bestaan, ontdekte men dat zij alleen al door een hittebehandeling onschadelijk werden gemaakt. Het was dus niet persé nodig ze te verbranden.
Denis Papin ontdekte niet alleen dat bij een hogere
druk water bij een hogere temperatuur kookt. Rond 1679 ontdekte hij ook dat
groenten, vlees en zelfs botten bij hogere druk veel sneller en gemakkelijker
“gaar” werden. Hij deed zijn ontdekkingen met een ijzeren ketel, waarop het deksel
volledig afsluitbaar kan worden vastgeklemd: de Papiniaanse Pot. Om exploderen
te voorkomen ontwikkelde hij ook de eerste veiligheidsklep.
In 1681 maakte hij in zijn uitvinding een krachtige
en voedzame bouillon door botten door vlees in drie uur bij een druk van 2-3
atm. en een temperatuur van 121-135 °C
te verkoken. Deze druk verkreeg hij mede door het tot stoom verdampende
water. Deze bouillon deelde hij dan uit aan de armen.
Papin
zag het sneller gaar worden van vlees en botten als een soort “verteren” en
noemde zijn apparaat een daarom een “digesteur”.
Onder
meer vanwege het explosiegevaar zou het nog een eeuw duren voordat Napoleon de
Papiniaanse Pot in zijn legerkeukens zou gaan gebruiken en in de tweede helft
van de negentiende eeuw begon hij de opmars als “autoclaaf”. Uiteindelijk veroverde
de Pot in 1915 als “snelkookpan” ook de huishoudingen in de wereld.
Vanaf ongeveer de tweede helft van de negentiende
eeuw tot vandaag de dag is, dankzij de vindingen van Papin en Pasteur de
destructieautoclaaf of “rendering cooker” nog steeds het hart van de
destructie.
The birth of the center of animal rendering
In the seventeenth
and eighteenth centuries Papin and
Pasteur did inventions, which would constitute a final breakthrough for new
processing methods for animal carcasses and so on. They were now not only more destroyed
but they were made inoffensive and could also be converted into useful
products.
With the inventions
of Papin and Pasteur the rendering cooker was born: With saturated steam under
pressure making inoffensive and disintegrate the animal waste.
How was that?
Louis Pasteur
discovered around 1850 that rotting, decay and various diseases were caused by
bacteria and that cooking in water not only stops rot and decay but also killed
the disease-germs. The process of momentary heating of a product where the
harmful bacteria are destroyed, without damaging the product itself is named
after him "pasteurization".
Thanks to the work
of Pasteur and because carcasses and such already exist for 75% water, it was
discovered that they were made harmless by heat treatment alone. So it was not
necessarily needed to burn them.
Denis Papin
discovered not only that at a higher pressure water boils at a higher
temperature. Around 1679 he also discovered that vegetables, meat and even
bones at higher pressures were much faster and more easily
"cooked". He did his
discoveries with an iron boiler, which can be clamped the lid fully secured:
the (steam)digester. By the way To prevent explode he developed also the first
safety valve.
In 1681 he made in
his invention a powerful and nutritious broth by bones by cooking meat in three
hours at a pressure of 2-3 atm. and at a temperature of 121-135 ° C. He
obtained this pressure, by evaporating the water from the meat into steam. The
broth he shared out to the poor.
Papin considered
this fast cooking of the meat and the bones as a kind of digesting and called his device therefore a
"digesteur" or digester.
Because of the risk of explosion it would still take a century before Napoleon will use the steamdigester in his army kitchens and in the second half of the nineteenth century the digester began the advance as "autoclave". Eventually the digester captured in 1915 as "pressure cooker" the households in the world.
Because of the risk of explosion it would still take a century before Napoleon will use the steamdigester in his army kitchens and in the second half of the nineteenth century the digester began the advance as "autoclave". Eventually the digester captured in 1915 as "pressure cooker" the households in the world.
From about the
second half of the nineteenth century until nowadays thanks to the inventions
of Papin and Pasteur the autoclave as rendering cooker is still the heart of animal
rendering:
Ondanks al zijn briljante uitvindingen sleet Denis
Papin zijn laatste levensjaren Londen in eenzaamheid en armoede. Door de gehele
wetenschappelijke wereld vergeten stierf hij rond 1710. Zijn precieze sterfdatum
is onbekend ….
Despite
all his brilliant inventions lived Denis
Papin the last years if his life out in London in loneliness and
poverty. Throughout the scientific world's forgotten he died about 1710. His
precise date of death is unknown ....
bron http://en.wikipedia.org/wiki/Denis_Papin
bron http://en.wikipedia.org/wiki/Denis_Papin
Geen opmerkingen:
Een reactie posten