Kadavers in Europa tijdens de Vroege
Middeleeuwen.
Animal carcasses in Europe during the Early Middle Ages
Deze aflevering gaat
alleen over de situatie in het westen van Europa. Voor zover ik hen kunnen
nagaan was de situatie In Noord Amerika een geheel andere en kwam het
verwijderen en het verwerken van dierlijk afval in de negentiende eeuw pas echt
goed op gang met de komst van de vleesindustrie of “meatpackers”.
Helaas is mij niets bekend
over wat men (vroeger) met kadavers en dergelijke deed in bijvoorbeeld de
huidige Russische Federatie, in de Aziatische landen of in Zuid Amerika. Ik
hoop, dat iemand van U mij hierover meer kan vertellen.
In de Middeleeuwen (500 –
1500 n. Chr.) gingen de mensen in het huidige West Europa steeds meer dieren als
als last- en werkdier houden. Daarnaaast werden de woongemeenschappen ook
groter. De dieren liepen gewoon in de steden en dorpen rond en dode dieren en slachtafval liet men vaak
gewoon liggen.
Gaandeweg ontdekte men dat dit gevaarlijk konden zijn voor de gezondheid en daarom moest dit voortaan worden weggehaald. Men bracht de kadavers en slachtafval zo ver mogelijk weg om zomaar in het vrije veld verder te vergaan en te verrotten of ze kwamen op mesthopen of in het water terecht. Allerlei aaseters, zoals (wilde) honden, ratten, kraaien en vliegen hadden daarbij geheel vrij spel. Met het op deze manier wegwerken leek de boel opgeruimd maar het risico van ziekten bleef bestaan.
Gaandeweg ontdekte men dat dit gevaarlijk konden zijn voor de gezondheid en daarom moest dit voortaan worden weggehaald. Men bracht de kadavers en slachtafval zo ver mogelijk weg om zomaar in het vrije veld verder te vergaan en te verrotten of ze kwamen op mesthopen of in het water terecht. Allerlei aaseters, zoals (wilde) honden, ratten, kraaien en vliegen hadden daarbij geheel vrij spel. Met het op deze manier wegwerken leek de boel opgeruimd maar het risico van ziekten bleef bestaan.
Dit bleek wel toen in de
Vroege Middeleeuwen - zo rond 700 n. Chr. – er aan dit ongeregelde wegwerken
meer “orde” werd aangebracht. De dode dieren moesten voortaan buiten de dorpen
en steden naar speciale daarvoor aangewezen plaatsen worden gebracht. Wat later
werd het verplicht om ze daar niet alleen heen te brengen maar ook om ze te
begraven. Omdat iedereen dit eerst gewoon op eigen houtje kon doen, gebeurde
dit niet altijd naar behoren. Bovendien was dit begraven toen vaak niet meer
dan een afdekken met een dun laagje aarde.
Op een gegeven ogenblik
werden voor dit werk speciale mensen aangewezen, die daarbij ook meteen de afgedankte
en zieke dieren moesten meenemen, afmaken en naar de stortplaats brengen. Naast
dit werk moesten zij ook nog allerlei ander onaangenaam werk doen, zoals
bijvoorbeeld het leeg halen van latrines. Niet zelden werden ze bovendien ook
nog eens gedwongen om als “beul” misdadigers te onthoofden......
Als de huid nog goed was, vilden
ze het kadaver en mochten ze de huid verkopen als aanvulling op hun vaak
schamele inkomen. Dit gaf hun de naam van “vilder”. In het begin mocht dit villen
overal gebeuren waar dit het beste uit kwam maar later mocht dit alleen nog
maar bij de stortplaatsen. Zo ontstonden gaandeweg hier de vilderijen. De gevilde
karkassen werden op de stortplaats alsnog gestort of begraven. Om van de rommel
af te komen en om ruimte te krijgen werd in een aantal gevallen geprobeerd om
deze resten te verbranden, wat vaak maar slechts voor een deel lukte. Hierdoor
bleven dit soort stortplaatsen een potentiele bron van allerlei (vee)ziekten en
parasieten.
Tenslotte waren de vilders verplicht paard en wagen te hebben – om ook ‘s zomers binnen korte tijd (in sommige plaatsen binnen vier uur) een kadaver weg te kunnen halen.
Tenslotte waren de vilders verplicht paard en wagen te hebben – om ook ‘s zomers binnen korte tijd (in sommige plaatsen binnen vier uur) een kadaver weg te kunnen halen.
Diep triest was het dat
deze vilders, die dit onaangename - maar ook toen al zeer noodzakelijke - opruimwerk
deden, (in Europa) lange tijd compleet verguist en als “eerloos” geheel buiten
de maatschappij gezet.
Wat de gevolgen waren van
deze werkwijze, waarom de vilders als eerloos werden bestempeld en wat dit voor
de vilders betekende vertel ik in een latere aflevering.
Animal carcasses in Europe during
the Early Middle Ages
This part of the column describes
only the situation in Western Europe. So far as I can ascertain was the
situation In North America was completely different in removing and processing
of animal waste. Only in the nineteenth century this was really well begun with
the arrival of the meat industry or "meatpackers".
Unfortunately I am not aware about what one did (formerly) with animal carcasses and such in - for example - the current Russian Federation, in the Asian countries or in South America. I hope, that any of you can tell me more about this.
Unfortunately I am not aware about what one did (formerly) with animal carcasses and such in - for example - the current Russian Federation, in the Asian countries or in South America. I hope, that any of you can tell me more about this.
In the Middle Ages (500 –
1500 ad), the people in the current Western Europe went to keep more and more
animals as beast to burden or to work. In addition, the communities became also
larger. The animals ran just around in the streets of the towns and villages
and dead animals and offal often remains simply lie.
Gradually, it was
discovered that this could be dangerous to health and therefore had to be taken
away in future. One brought the animal carcases and offal as far away as
possible to just put in the open field to rot or to putrefy and they came on
compost heaps or in the water. All kinds of scavengers, such as (wild) dogs,
rats, crows and flies had completely free game. In this way of getting rid of
this this it seems cleared up the mess
but the risk of diseases continued to exist.
This turned out to be as such when in the early middle ages - as around 700 a.d. – more order had to be applied on this irregular way of working. The dead animals have now to be brought outside the villages and towns to special designated places. Later on it was required not only bringing them over there but also bury them. Because everyone could do this first just on its own, this happened not always properly. In addition, this bury was when often no more than a cover with a thin layer of ground. At any given time special people were designated for this work, and these people must also take away and kill the discarded or sick animals and bring them to the landfill. In addition to this work they had also to do all kinds of other uncomfortably work, such as clearing out of latrines. Not infrequently they were also forced to beheading criminals as "executioner"......
This turned out to be as such when in the early middle ages - as around 700 a.d. – more order had to be applied on this irregular way of working. The dead animals have now to be brought outside the villages and towns to special designated places. Later on it was required not only bringing them over there but also bury them. Because everyone could do this first just on its own, this happened not always properly. In addition, this bury was when often no more than a cover with a thin layer of ground. At any given time special people were designated for this work, and these people must also take away and kill the discarded or sick animals and bring them to the landfill. In addition to this work they had also to do all kinds of other uncomfortably work, such as clearing out of latrines. Not infrequently they were also forced to beheading criminals as "executioner"......
If the hide was in good
shape, they skin the carcass and the
hide was sold to supplement their often meager income. This gave them the name
of "skinner". In the beginning this skinning happened anywhere where
this is the best came out but later should this just run at the landfills. This
gave rise of the “skinneries” or knacker-yards at the landfills. The skinned
carcasses were still dumped or buried at the landfill. To get rid of the garbage
and make room in a number of cases, it was tried to get this to burn what remains
often but only partly succeeded. As a result, this type of landfill-sites
remains a potential source of all kinds of (livestock) diseases and parasites.
Finally, the skinners were required to have a horse-drawn carriage – in order to take away a carcass within short time in summer (in some places within four hours).
Deep sad was it that these skinners, who did this unpleasant - but even then very necessary - clearing up, were (in Europe) for a long time considered as "infamous" and were placed totally outside the society...
Finally, the skinners were required to have a horse-drawn carriage – in order to take away a carcass within short time in summer (in some places within four hours).
Deep sad was it that these skinners, who did this unpleasant - but even then very necessary - clearing up, were (in Europe) for a long time considered as "infamous" and were placed totally outside the society...
What were the consequences
of this approach, why the skinners were labeled as infamous and what this
meant for the skinners I will tell you later.
Ophalen van een dood paard door een vilder
Taking away by a skinner of a dead horse.
Bron afbeelding - Source picture
http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Thomas_Rowlandson_-_A_Dead_Horse_on_a_Knacker%27s_Cart_-_Google_Art_Project.jpg
Geen opmerkingen:
Een reactie posten